Website ontwerp

Laat je website maken door specialisten

Het creëren van een website begint niet alleen met het inhuren van een goede programmeur of webbouwer, maar ook met het maken van een goede lay-out. Veel website eigenaren zien het inhuren van een vormgever, een copywriter (tekst) en een SEO specialist (voor de vindbaarheid en het verkrijgen van een hogere positie in de zoekmachines) nog steeds als overbodig.

Ieder zijn vak! zeg ik altijd. Alleen door het inzetten van alle afzonderlijke expertises kun je tot het beste resultaat komen.

Iedere website heeft zijn eigen specifieke doel. Wat wil je bereiken met je website? Hoe onderscheidt je je van je concurrenten? Wat wil je dat bezoekers het liefst op jouw website komen doen? Met een duidelijke doelstelling kun je een website gaan bouwen.

Een website voor een reisbureau moet bijvoorbeeld inspirerend zijn voor de gebruiker, met goed beeldmateriaal, video’s en tekst en goede zoekfunctie die de reis verkoopt aan de gebruiker. Een webshop heeft als doel haar producten zo duidelijk mogelijk weer te geven d.m.v. productfoto’s en details over het product met informatie over voorraad en levering. Hoe dit gecommuniceerd wordt is dus erg belangrijk. Welke informatie moet direct in het oog vallen en welke kun je beter wat kleiner of minder opvallend weergeven, zodat de gebruiker snel vindt wat hij zoekt. Het gebruik van beeldmateriaal, kleur en wit ruimten spelen daarbij een enorme rol. Een vormgever is daarin gespecialiseerd en heeft hier veel ervaring in.

Een website valt of staat met een goede vormgeving, daarbij zijn gebruiksvriendelijkheid en de toegankelijkheid zeer belangrijk. Ook de navigatie speelt een cruciale rol in het succes of het falen van een website. Je hebt namelijk maar 3 seconden de tijd om de bezoeker te overtuigen om op je website te blijven. En hoe help je daarna diezelfde bezoeker in 3 stappen zijn doel te bereiken? Een eenvoudig te gebruiken website wordt beter doorzocht dan een website met meer complexe navigatie. Los van de functionaliteit van de website is de navigatie het eerste aandachtspunt dat moet worden verzorgd. Een heldere indeling helpt de bezoeker makkelijker de website te gebruiken en te vinden waar hij/zij naar opzoek is.

Uiteindelijk is het van belang dat je website vindbaar is en dien je te zorgen dat deze een hoge positie krijgt bij zoekmachines. Kwalitatieve inhoud wordt door Google zeer hoog gewaardeerd. Dus zorg dat je website unieke, interessante, belangrijke en informatieve inhoud heeft, maar houd het overzichtelijke en niet teveel. Een copywriter kan je daarbij helpen. Zorg ook dat je website veel in beweging is door te delen of links te plaatsten. Dit kun je zelf doen. Zorg dat je de site goed onderhoudt (door een onderhoudscontract af te sluiten), voeg regelmatig content, nieuws, blogs, video’s of anders toe zodat je bij de zoekmachines als Google een reputatie opbouwt. Als laatste tip: zorg dat je website inspirerend, snel, duidelijk, overzichtelijk, actueel en onderscheidend is zodat ie opvalt in de massa.

Het is dan ook verstandig dit door iemand te laten doen die daar verstand van heeft! Een grafisch ontwerper en een programmeur kunnen je hier samen in adviseren. Zij putten uit een netwerk waarin al deze experts verbonden zijn. Ook kunnen zij zorgen dat je website responsive gebouwd wordt en een onmisbaar ingebouwd cms systeem heeft, zodat je ook zelf de inhoud van je website kunt aanpassen. Als de website uiteindelijk online is kunnen zij jouw adviseren over het inzetten van e-mailcampagnes, nieuwsbrief, weblogs, fora en sociale netwerken.

Hier alle website aandachtspunten nogmaals op een rij:

+ navigatie
+ functionaliteit
+ toegankelijkheid
+ gebruikersvriendelijk
+ vindbaarheid

Svenny kan je daarbij helpen >

 

Wat is responsive webdesign

Websites worden tegenwoordig vaker bekeken op een smartphone of tablet. Bij sommige sites moet je nog moeilijk gaan scrollen of inzoomen om de tekst te kunnen lezen. Met het responsive webdesign is dat niet nodig. Deze herkent het device zoals smartphone, tablet, laptop of desktopcomputer, en past de indeling automatisch aan.

Als een website gebouwd is volgens het responsive webdesign principe, dan wil dat zeggen dat de indeling en de maat van beeld en tekst zich automatisch aanpassen aan de schermgrootte (schaalbaar). Dus als je de site op je mobiele telefoon of een tablet wilt bekijken, dan krijg je een even goed overzicht.
 Je hoeft dan niet steeds in te zoemen om de website goed te kunnen lezen.

Huidige systemen zijn er nu op ingesteld dat dit makkelijk gemaakt kan worden. Wel verkleind 0f verdwijnt op een smartphone veelal de visuele aankleding en sfeer, die op een desktopcomputer wel te zien zullen zijn, maar zo kan men wel snel en gemakkelijk je informatie vinden. Veel websites hebben tegenwoordig meerdere uitvoeringen die getoond worden op verschillende apparaten. Zo ziet een website er op de computer er anders uit dan op de tablet of smartphone. Dat is gedaan om alles goed leesbaar te houden.

Wil je zien wat het verschil is?

Open deze website dan eens op je smartphone of tablet. Je ziet gelijk dat dit er anders uitziet dan op je desktop. De vlakverdeling veranderd, want je hebt te maken met veel minder ruimte. Toch wil je de gebruiker de juiste informatie toespelen. Svenny kan je daarbij helpen en heeft een netwerk van webbouwers die dat haarfijn kunnen bouwen en alle ins en outs van responsive websystemen kennen.

Hoe mobiel vriendelijk is jouw website?
Doe een test en check of je voldoet aan de eisen die Google stelt aan je site, want dit heeft invloed op je plek in de zoekresultaten. Scoor je onvoldoende dan kom je achteraan te staan en is het tijd om een expert in te schakelen! Doe de test!